Kulör of Swedens färgkoncept

Färgglädje á la Kulör of Sweden

Välkommen till det lilla företaget där kärleken till färg går så långt som till att ta fram en alldeles egen produkt för att skänka lite mer färgglädje till världen! Jag vill ge dig självförtroende och lust att måla allt det du redan har. Så du slipper köpa nytt och göra dig av med det gamla. I stort sett allt går att väcka till liv igen med lite färg. Och det behöver inte vara krångligt, svårt eller vidare kostsamt.

När jag hade jobbat med färgsättning några år märkte jag att det fanns ett problem som jag ville lösa, nämligen det totala fokus på färg som en snygg yta utan djup och mening. Dessutom mötte jag en massa människor som menade att de inte visst hur de ville ha det hemma och kände stor osäkerhet inför färgval. Det ledde mig till att utveckla ett färgkoncept som inkluderar egen färg i kollektioner, passande penslar samt workshops med syfte att locka fram allas inneboende känsla för färg. Mitt behov var en vacker, lättarbetad och miljömärkt färg. Jag gillar att jobba snabbt och spontant och ville ha en helmatt färg som torkade snabbt och som krävde så lite underarbete som möjligt samtidigt som jag ville måla helst bara ett lager färg. Det ska vara enkelt att måla. Färg är så lustfyllt och om det blir för många steg tappar man lätt lusten.

Kulör of Sweden färg

Kulörs kalkfärg är en högpigmenterad vattenbaserad färg som ger en levande, skiftande och pudermatt yta med skön textur.  Färgen har extra bra vidhäftningsförmåga vilket betyder att den fäster på alla möjliga sorters material. Den kan användas på väggar, trä, betong, tegel, glas, plast, metall, textilier och ja, you name it! Den är otroligt dryg och går att spä med vatten om man vill ha den mer lättflytande. Du kommer också att märka att burken är tyngre än andra färgburkar. Det beror på att färgen innehåller så mycket pigment i jämförelse vilket ger en extremt täckande produkt vilket jag såklart gillar. Du kan även blanda färgerna med varandra helt utifrån din egna färgpreferens för att skapa ytterligare nyanser. På detta sätt kan du skapa graderingar och svaga skiftningar på ett personligt och lekfullt sätt. Tänk på att de ytor som målas ska först vara rena, torra och fria från damm och fett. Använd sandpapper på blanka ytor. Och glöm inte att röra om färgen ordentligt innan du börjar måla.
Vi har utvecklat vår färg i fabrik i Sverige och självklart är den miljömärkt med Svanen och EU-Ecolabel.

Kulör of Sweden lack

Kulörs varnish är en vattenbaserad matt lack som skyddar de ytor som du vill ska vara mer slittåliga och vattenavvisande. Lacken kan dessutom blandas med en klick av valfri kulör för att skapa en lasyrfärg som du kan stryka på redan målade ytor eller på materialrena ytor. Den är mjölkfärgad i sin burk men när den torkar blir den helt genomskinlig. Lacken är avtorkningsbar och skyddar från fläckar som kan uppstå från vatten, fingeravtryck, vin och smuts.

Kulörkollektioner

Jag har i alla år ”samlat” på mig ett kulörbibliotek genom att mäta in färger med NCS-block. jag tror att det är antikvarien i mig som gillar att dokumentera och se samband som fått mig till att samla färgkoder på allt i min närhet. När jag fiskar mäter jag in gäddans glänsande kulörer, när jag odlar tar jag reda på ringblommans solgula kulör och när jag sätter mig på en sten i skogen tar jag gärna fram blocket för att mäta in mossans skogsgröna färgpalett. Jag skapar kollektioner som utgår från mina högst personliga intresse för vår vackra natur, vår rika kulturhistoria och historiska platser och personligheter som jag inspireras av.

I en och samma kollektion funkar alla färgerna ihop. Du kan alltså blanda hej vilt och det kommer uppstå en harmonisk helhet. Det är för att jag mäter in kulörer och sedan ser till så att de kan ha likhet i svarthet eller kulörthet. tänker man så skapas ofta en färgsättning som stämmer utan att vissa färger bryter sig loss och skapar oordning. Det här kan jag prata länge om eftersom jag hela tiden studerar färg. Jag har fått höra att jag är färgkänslig och det uttrycket stämmer väldigt bra på mig.

Jo, jag vill också säga att de olika kollektionerna på olika sätt har stor mening för mig. Jag använder mig av färg för att skapa känslor och de kollektioner som jag tar fram speglar mig och mitt liv just nu.

Workshop ”Din personliga färgpalett”

För dig som är färg- och inredningsintresserad har jag utvecklat ett arbetsmaterial och kursprogram som jag valt att kalla ”Din personliga färgpalett”. Det är en samling frågeställningar som får dig att reflektera kring färgminnen och personliga egenskaper som varvas med lekfulla färgövningar. Jag vill på detta sätt locka fram din spontana och intuitiva färgkänsla och kreativitet. Alla kan färg är mitt motto! Inredning är lätt och lustfyllt och du VET vad du gillar när det kommer till kulörer, mönster och former. Det handlar bara om att lägga pusslet!

Under fyra timmar får du testa olika tekniker, göra övningar och slutligen skapa en högst personlig färgpalett utifrån din personlighet och dina önskemål. Vi jobbar med Kulör of Swedens unika färger, arbetsmaterialet Din personliga färgpalett och så en lampskärm som du tagit med (eller köpt av mig om du så öskar). Inför kursen får du en liten lista på personliga saker jag vill att du tar med för skapandet.

Jag har hållit färgkurser för flera hundra arkitekter, antikvarier och färgbutiksanställda från Skandinavien under många år för NCS Colour Academy och för många, många privatpersoner genom olika studieförbund och tidningar. Nu gör jag det i egen regi och jag ser fram emot att få möta dig och ge dig en färgboost!

Samla dina vänner eller kollegor för en lustfylld färgupplevelse och kontakta mig för att boka tid och plats.
E-post: joanna@kulor.se
Mobil: 070-2474283

För inspiration och tips följ Kulör of Sweden på Facebook och Instagram. I bloggen kan du slå på tagg Kulörs färgprodukter och få upp längre inlägg med fakta och inspiration.