19

Nov

Kyrkomålningar

När jag var liten hojtade jag till när familjen körde förbi en kyrka: -Stanna, jag vill titta! Riktigt vad det var som fascinerade mig som åttaåring vet jag inte men det sitter fortfarande i. Idag är det lugnet och skönheten som finns i kyrkorummet som jag älskar. Ofta stannar jag bara för att andas lite frisk luft, få sträcka på benen och för att få lite vackert för ögat som omväxling från motorvägens raka sår i landskapet.

I somras var familjen på väg upp till Dalarna i riktning mot Enköping när jag såg skylten Härkeberga kyrka: -Stanna, jag vill titta! Det är ju en av kyrkomålaren Albertus Pictors mest välbevarade kulturarv. Detta måste jag bara se! Och vilken syn sen. Vilken fröjd för ögat.

VI möttes av en slät enkel kyrkofasad vackert placerad i kulturlandskapet. Väl inne slår prakten och bildrikedomen emot oss som en värsta sortens Hollywoodfilm om jordens undergång. Ni vet en av de där som blivit så vanliga efter det som skedde den 11 september i New York. Nåja, jag fick en sådan association när jag ramlade in i bildskatten.

Albertus Pictor bemålade våra kyrkor från Sörmland upp till Norrbotten med flest jobb i Upplandstrakten. Han var verksam under slutet på 1400-talet och närmare 30 kyrkor smyckades av honom och hans lärljungar . Som en av Sveriges allra största inom svensk konsthistoria har man i Sverige firat att det var 500 år sedan han gick ur tiden.

Ännu återstår programpunkter ur jubileumsårets kalendarium.

Några tips i vardagen:

  • Gör ett avbrott och besök en kyrka
  • Njut av tystnaden, skönheten och historiens vingslag
  • Titta extra på de omsorgsfullt dekorerade utsmyckningar som finns omkring dig
Färg- och mönsterprakt!Tänk att detta har funnits sedan 1400-talet.

Färg- och mönsterprakt!Tänk att detta har funnits sedan 1400-talet.

Ödesmättat.

Ödesmättat.

Omsorgsfullt utsmyckade detaljer på de mest oväntade ställe.

Omsorgsfullt utsmyckade detaljer på de mest oväntade ställe.

Kommentera

Din Email-adress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *

*

Detta inlägg har inga kommentarer än.