02

Nov

Skatter från jordens inre

heter en utställning som just nu visas på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Jag var där förra veckan och blev helt betagen av sättet de visade upp alla dessa skatter. Safirer och ametister, topaser och diamanter glittrade ikapp och försökte bräcka varandra med sin skönhet.

Inte visste jag att Sverige har flera välkända mineralfyndorter där den ena heter Långbans och ligger norr om Filipstad. Ett sjuttiotal mineral har påträffats och beskrivits där för första gången vilket gör platsen världskänd. Nåja, inom en viss krets i alla fall. Det finns ungefär 4400 kända mineral men bara en handfull är vanligast och förekommer i bergarterna omkring oss.

I somras roade jag mig med att mäta in de olika kulörerna i granitstenen som sommarhuset är byggt på eftersom det var dags att måla om fasaden. Jag fick nog ihop dryga tiotalet och de skiljer sig enormt mycket åt. Man skulle kunna göra en färgutställning om bara granitens alla vackra kulörer och sammansättningar.

Tillbaks till utställningen på Naturhistoriska. Jag blev helt tagen av färgprakten, formerna och sammansättningarna av kulörer i dessa skatter från jordens inre. Jag som jobbar med jordpigment som är dova (och bedövande vackra för all del) möttes här av kraftfulla kulörer, flourecerande mineraler i neongrönt och gult, metallicfärger i oändligt sköna kombinationer. Har du vägarna förbi så titta förbi. Det är ett eldorado för en färgälskare!

Vill du få in kulörerna från jordens skatter i ditt hem? Kanske ska du då börja med ametistens vackra lila nyanser: NCS S 6030-R60B, 5030-R60B och 4030-R60B. Alla uppmätta från den vackra ametist jag har hemma i entrén för att välkomna oss varje dag med sin skönhet.

Kommentera

Din Email-adress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *

*

Detta inlägg har inga kommentarer än.