21

okt

Hållbara färgsättningar skapar skönare miljöer…

heter föredraget jag ska hålla nästa vecka, närmare bestämt den 26 oktober på Norrköpings Byggdag 2011. Temat för dagen är att bygga med miljö i fokus och det är ett ämne som engagerar mig. Som bebyggelseantikvarie är hållbarhetsfrågan främst en kvalitetsfråga för mig. Bygger du med bra material så går det att underhålla och bara byta de delar som absolut måste bytas när det är dags. Men, som färgsättare är hållbarhetstanken inte nödvändigtvis en fråga som måste handla om material. Snarare vill jag slå ett slag för att ta trenderna med en stor nypa salt och inte köpa de snygga tapeterna och modefärgerna. De är snart inte populära längre och då väljer man att byta ut. Om färgvalen baseras på andra kriterier än snyggt och modernt blir det per automatik mer hållbart. Jag utgår från att hållbarhetsintresset medför en större eftertanke när vi gör våra val helt enkelt.

Jag ser fram emot fler hus med hållbarhetsgrund. Men glöm inte att sätta färg på dem! Googlar man på ekologiska hus kommer det upp tusen bilder på trärena fasader. Färg och hållbarhet hör ihop!

21

okt

Mer färg med Myresjöhus

Kulör har startat upp ett samarbete med Myresjöhus. Det ska bli jättespännande att få möjlighet att hjälpa husbyggare att planera sitt nya boende så att det blir precis så hemtrevligt de önskar. Genom att vägleda dig som husbyggare genom valen av exteriör färgsättning på fasad, snickerier, staket och ända ut till brevlådan kommer färgen att signalera en känsla av ett hem där just din familj bor.  Invändigt blir besluten kring färg-, tapet- och materialval mycket lättare om vi hjälps åt att ta reda på hur det ska kännas i respektive rum. Väggarna ska understödja rummets funktion och de aktiviteter som ska ske. Hur vill du känna i ditt hem? Lugn, frid, kreativitet, hemtrevnad, aktivitet och samvaro…

Alla har sina känslor för sitt hem, vilka är dina?

20

okt

Kulör – sätter färg på din vardag

Äntligen släpps Kulörs nya logga, hemsida och blogg! Det känns fantastiskt kul att ha arbetat fram en ny känsla i företaget och jag vill passa på att hälsa dig välkommen till en blogg med nytt upplägg. Sedan 2009 har jag skrivit om färg utifrån namnet ”Skönhet i det ej perfekta”. Det har varit ett samlingsbegrepp för Kulörs grundfilosofi. Nu går jag vidare i strävan att sätta mer färg på vardagen.

Jag kommer regelbundet att ge dig tips på hur du själv kan skapa en vardag som är mer färgstark och vacker. Med handfasta råd kring hur du kan arbeta med färg hemma, på jobbet eller i den miljö du vistas i. Här kommer du även att få tips på aktuella utställningar och färgkurser, nya färgböcker och färgranna sevärdheter i Sverige och utomlands.

Skönhet är ett begrepp jag ofta återkommer till och det kommer jag fortsätta med. Vi behöver mer skönhet i våra liv när vardagen rullar på i ett. Vad skönhet är för dig vet du ju bäst själv. Men jag vill få dig att våga omge dig med mer färg. Färg är skönhet. Bland annat.

Välkommen till nya Kulör. Kulör sätter färg på din vardag.

Kulör - sätter färg på din vardag

Kulör - sätter färg på din vardag

20

okt

Sverigegult på export

Jag är på väg till Köln för att hjälpa en kund hitta rätt gul kulör till en fasadrenovering. Önskemålet är Stockholmsgult och det ska bli jättekul att få skapa en  Stockholmsmiljö modell mindre inne i Köln. Undrar om människor vet hur högt i kurs de gula husen står hos turister som besöker Sverige? Läste för någon dag sedan att favoritfärgerna som just nu toppar listan på fasadfärg är svart, vit och grå. Och så det faluröda som håller i sig men tappar mark. Tänker på de tusentals kulörer vi kan smycka våra miljöer med och har svårt att förstå den vit-grå-svarta vurmen.

Kan kanske bero på åren då jag jobbade i Latinamerika och alla resor runt om i världen där jag alltid inspirerats, mätt in och sparat färgglädjen i mitt alldeles egna färgbibliotek. Eftersom vi har behov av ljus och värme under så stor del av året här uppe i norr jobbar jag gärna mer med varma solgula kulörer. Jag drömmer om att få sätta färg på Sveriges städer så att människorna skulle lyfta blicken och njuta av det sköna. Mer färg här i norr.

 

17

okt

Rädsla för färg – Chromofobia

En ny mässa om stadens utformning har sett dagens ljus i Göteborg. Arkitekturmässan går av stapeln den 24-25 oktober och har ett spännande program med många internationella talare. En av dem som fångar mitt intresse är David Batchelor från Skottland som talar under rubriken ”Vår rädsla för färg”.

Davids hyllade bok Chromophobia handlar om arkitekturens och hela vår kulturs rädsla för färg, och hur starka färger och mönster i västvärlden ofta har fått representera ”den andre”: det exotiska, kvinnan, det primitiva, det undermedvetna. Läs mer om David Batchelor här.

Bild lånad från David Bachelor