28

feb

”Vackra färger är viktiga för själen”

Veckans citat kommer från den engelska formgivaren, konstnären och författaren William Morris. Han var en av förgrundsfigurerna inom den brittiska Arts & Craftsrörelsen och är i Sverige mest känd för sina tapeter och mönstrade tyger med växtmotiv. Han menade att det var av största vikt att vi omgav oss med skönhet och att skönheten fanns i det enkla. han förespråkade en återgång till traditionellt konsthantverk och ville upphöja statusen på hantverkare till konstnärer. William Morris föddes 1834 utanför London och dog 1896.

Att jag kan skriva under på citatet är det väl ingen som ifrågasätter. Vilka färger som är vackra är däremot inte det enklaste att svara på. Jag utgår ju ifrån devisen att alla människor har en känsla för färg och att alla vet, innerst inne, vilka färger de föredrar och därmed anser är vackrast. I mitt färgsättningsverktyg ”Din personliga färgpalett” är det centralt att komma till insikt om vilka färger just du tycker är vackra. När du vet det är steget inte långt till att börja använda dem på ett mer kreativt och spännande sätt än du trodde att man kunde. Vackra färger får oss att må bra.

Att veta vilka ingredienser (kulörer) som ingår i din palett med vackra färger för själen underlättar när du ska inreda ditt hem.

Att veta vilka ingredienser (kulörer) som ingår i din palett med "vackra färger för själen" underlättar när du ska inreda ditt hem.

28

feb

Färgåret 2011 går i känslans tecken

Under resan i Indien reflekterade jag mycket över sambandet mellan färg-klimat-mentalitet. Jag skrev en del texter och jag bestämde mig för att bloggen detta år ska fokusera på upplevelsen av färg och hur vi kan skapa miljöer som vi mår bättre i.  Att vi mår bättre om vi omger oss med färg är jag övertygad om. Men, hur ska man göra detta och vad finns det att lära av andra? Jag ska använda bloggen detta år till att ta reda på detta och du får gärna följa med på den resan.

Jag kommer att dela in bloggen i tre grupper:

  1. En del som jag kallar Färgcitat där jag hämtar tänkvärda formuleringar från människor som har åsikter, tankar och erfarenhet av färg.
  2. En annan del som jag kallar Färgintervjun där jag ställer tre frågor om färg till människor som på ett eller annat sätt har ett passionerat förhållande till färg.
  3. En tredje del som jag kallar Fredagsfärg där jag varje fredag lägger upp en text om en vald kulör. Som färginspiration, som behövlig färginformation och skön början på en färgfylld helgledighet.

Jag vill att du ska börja fundera kring hur du själv använder dig av färg och varför? Vad är det som gör att du faller för en viss färg och vad är det i den som gör dig så varm om hjärtat? Jag kommer att skriva om forskningsrön inom färgpsykologins område och jag kommer att ge tips och råd för hur du kan använda färg för att skapa känslor och stämningar.

Skicka gärna frågor och kom med egna tankar om vad färg betyder för just dig.

Färg är glädje, färg är känsla, färg är liv!

Färg är livet!

Färg är livet!


28

feb

Indien väcker liv i alla sinnen

Jag är tillbaks efter två helt fantastiska månader i Indien. Inte så att det enbart var underbart färgsprakande och härligt, långtifrån. Indien är ett land som kräver en hel del av sina besökare. Det går inte att resa i det landet utan att bli berörd, arg, frustrerad och trött. Det går heller inte att resa utan att aktivera sina sinnen till max. Landet kräver att sinnena används tills man faller ihop dödstrött av alla intryck. Dofter, smaker, synintryck, ljud… Indien är allt. Indien är liv.

Tillbaks i Sverige möts vi av tystnad, efterlängtad stillhet och en svensk inåtvändhet. Jag älskar Sverige och det liv jag känner. Jag älskar det svenska ljuset, de svenska färgerna och det välkända. Det fanns stunder då jag avskydde Indien. Jag grät av frustration. Allt folk som kom innanför huden, all trafik som jag var så rädd skulle skada mina barn, all fattigdom jag inte kunde blunda för och så all smuts. Dagen efteråt kunde jag skratta inombords när jag såg de chockrosa husen, jag kunde njuta av folkvimlet och jag älskade vänligheten i människornas ansikten. Motsatsernas land. Landet utan en aning om ordet lagom.

Vilket land! Måste tillbaks. Måste se mer. Men inte nu. Nu ska jag bara ta hand om alla intryck. Vårda dem i lugn och ro. Ta fram dem en och en och sakta studera dem. För jag är överväldigad och fullständigt fullstoppad med sinnesintryck. Vilken skatt att vårda!

Pigmentförsäljning på marknad i Hampi.

Pigmentförsäljning på marknad i Hampi.

Stadsmiljön stimulerade färgesinnena till max.

Stadsmiljön stimulerade färgesinnena till max.


En total avsaknad av rädsla för färg redan i unga år. Färg är liv!

Färg i vardagen överallt, hela tiden.

Färg i vardagen överallt, hela tiden.