21

okt

Om att ge skönhet ett ansikte

I senaste tidningarna M-magasin Psykologi & Hälsa och Nära så kan man läsa om Kulörs färgfilosofi. Jag har blivit intervjuad och det ger mig möjlighet att nå ut till fler med mitt budskap och förhållningssätt till färg och inredning. På min facebooksida Kulör tar jag upp frågor som till exempel hur viktigt det egentligen är med inredning? Inredning har  blivit så förknippat med trender och snabba byten. En ytlighet som inte har med inredning som behov att göra.

Genom att synas i press och media vill jag debattera begrepp som skönhet i inredning. Tänk vad underbart befriande det skulle vara att i tidningar kunna se hem som är lite vardagligt ostädade och inte så perfekt tillrättalagda. Eller, vill vi bara se det som står i räta led och passar in under ett trendbegrepp? Jag vet inte. Men, jag vet hur varm och glad jag blir när jag nån gång ramlar på bilder som är tagna i hem som det är uppenbart att levande människor med minnen, drömmar och behov lever i.

En borsduk med smulor på, en säng hastigt bäddad, ett barnrum med ett halvlagt pussel på golvet, ett vardagsrum med monopolspel på bordet. Här bor det någon och -”javisst får du komma in och fota, men låte det gå snabbt för jag är på väg att skynda till dagis”.  Ahh, så vackert! Skönhet i vardagens hem.

Och här skulle jag ju ha en bild på min familjs monopolspel som står på sybordet i vardagsrummet i väntan på att spelas färdigt men eftersom jag inte vill fota mitt hem så får det vara tomt och du får istället föreställa dig det vackra i din egna vardagliga röra 🙂

04

okt

Folkkonst – skönhet i det egna skapandet

I förra veckan var jag med Handkraft Rejmyregruppen där jag jobbar som projektledare i Linköping för inspirationsresa. Lunch i trädgårdsföreningen sen ett besök i Hemslöjdens butik och Garnverket som ligger snett mittemot. Textilt och skönt på båda platser. Sen vidare till Östergötlands länsmuseum där Barbro Johansson mötte och tog oss med in i Folkkonstens värld med temat ”Dekor och symboler i östgötskt folkkonst”. Vi fick titta på bruksföremål med dekor och förundrades av hur mycket tid man lade ner på att skapa skönhet i det vardagligt nära.

För trots att man hade fem barn att försörja, en gård att sköta och ett hem att städa tog man sig tid att smycka. Endast för skönhetens skull. Är det inte fantastiskt! Med tanke på hur enkelt man har levt, hur mörkt och kallt allmogen hade det så användes tid åt att dekorera. När man hade kunnat stupa i säng lika gärna.

När jag en kort period bodde i Rio de Janeiro var jag på ett museum som var en stor upplevelse för mig. Muséet för naiv konst vill jag minnas att det hette. Och det var just folkkonst, tavlor, konsthantverk och bruksföremål där glädjen att få smycka var nog. Sann glädje i det egna skapandet. För sin egen skull. Inget sneglande på grannen här inte. Karva lite mer, måla lite djärvare och brodera lite galnare! Härligt!