27

apr

Färgfrukost nu på fredag

Välkommen på fredagsfrukost med färginspiration, nu på fredag den 30 april. Klockan halv åtta till nio på morgonen bjuds du på tips och inspiration att skapa personliga miljöer med känsla. Vi håller till i ateljén på Knäppingsborgsgatan 7B i centrala Norrköping vid Olaiparken. Frukostmacka, te/kaffe och en massa tankar kring färg, miljö och byggnadsvård för 200 kronor. Hör av dig till mig och boka en plats på 070-2474283. Varmt välkommen!

Uppdukad färgfrukost!

Uppdukad färgfrukost!

26

apr

Testpersoner för ny färgsättningstjänst önskas

Jag har börjat få förfrågningar från olika delar av landet att färgsätta hem. Jag har länge tänkt lansera en färg- och inredningstjänst med Kulörs färg- och inredningsverktyg ”Din personliga färgpalett” och nu känns det som att det är dags att göra det. Jag skulle vilja ha en handfull personer som för ett rejält rabatterad peng testar verktygen och samtidigt kan ge mig feedback så att jag kan arbeta fram ett program som är riktigt, riktigt bra.

Upplägget har jag tänkt mig såhär:

För 2 500 kronor (testpersoners pris) får du ett underlag som du kan använda dig av i ditt arbete med att inreda ditt hem, din arbetsplats, ditt fritidshus och/eller din trädgård. Jag skickar material som du arbetar med varifrån jag arbetar fram en färgsättning. Materialet är en del av det kursmaterial jag använder i mina kurser och jag har döpt det till ”Din personliga färgpalett”. Det är frågeställningar som tar inredning till en djupare nivå än vi är vana vid samt övningsuppgifter som kopplar färg till vilka stämningar och känslor du vill skapa i din miljö. Du kommer att fundera kring vilka miljöer du mår bra i och varför och titta närmre på hur du kan skapa ett hem som andas den du är, med små enkla medel. Grunden i mitt arbete är färgpsykologi och ett byggnadsantikvariskt synsätt där varsamhet kombineras med våra behov av att göra avtryck i de miljöer vi bebor. Skönhet som begrepp är centralt och du kommer att få fundera extra mycket på vad skönhet är för dig.

Det material du skickar till mig ska innehålla dina svar på frågeformulärer tillsammans med foton och eventuellt planritningar på den miljö du önskar hjälp med. Jag arbetar, utifrån det material du skickar till mig, fram en färgkarta med NCS koder och en sammanfattande text med tips och idéer för din inredning och förslag på appliceringsområden för färgen.  Den tid du lägger ner på det material du skickar till mig avgör du själv men du bör avsätta minst en timma åt att arbeta med ”Din personliga färgpalett”.

Låter det intressant? Hör av dig med önskemål och funderingar. Maila mig på joanna@kulor.se

Ny färgsättningstjänst

Ny färgsättningstjänst

22

apr

Björkfärgade väggar – färgprover i skylten just nu

Vi har skyltat om, igen. Denna gång med tema ”Naturens färger”. Jag är väldigt inne i detta eftersom Handkraft Rejmyre projektet har fått tema SKOGEN. Så det enda jag kan se just nu är naturens färger. Det har jag väl i och för sig alltid gjort men just nu drömmer jag om dem, vaknar med mossans gröna nyanser på näthinnan och somnar med bilder av hur en stig ringlar sig genom en tät skog, kantad av Rejmyre glas som glimrar i månljuset. Tänk Hans och Greta. Hur de la ut brödsmulor för att hitta hem. Byt ut brödet mot vackra glasskulpturer som magiskt visar vägen fram. Jag tänker mig en meditationsväg i skogen. En skönhetens väg som du vandrar långsamt. I avskildhet. Njuter av skogens dofter, lyssnar till fågelkvitter och hur vinden susar i trädtoppar. Handen som stryker längs med skrovliga berg och mjuk mossa. Här finns ingen stress, här finns inte tid eller måsten. Här finns bara skönhet.

Skönhet i det ej tillrättalagda. Skönhet i naturen. Skönhet i det ej perfekta.

Tema Naturens färger i skylten

Tema "Naturens färger" i skylten

20

apr

”Lär dig använda naturens färger i inredning” kurs på Icehotel

Färgkursen uppe i Jukkasjärvi i sommar är nu ute för bokning på Icehotels hemsida. Känns jättekul! Tänk att få visa upp den storslagna naturen med all den färg- och mönsterprakt som finns där. Att få arbeta med att plocka fram kulörer, leta mönster och prata inredning i en miljö som på alla sätt lämnar allt öppet för den egna kreativiteten. Ingenstans är vi så kreativa och öppna för skönhet som när vi är i naturen.

Mer info om kursen hittar du här: www.icehotel.com

Is och färg, spännande kombinatio

Is och färg, spännande kombinatio

19

apr

Inslag i radio om kreativa sektorn

Tillbaks i ateljén efter morgonintervju på P4 radio Östergötland. Tema KRUT projektet och seminariet idag på Arbetets museum där jag är inbjuden att tala som representant för ”Kreativa sektorn”. Undrar vad jag sa egentligen? Nåja, tänker att det är lärorikt att testa alla medier. Spännande att pröva sin röst (och konstatera att micken inte funkar!) och föra ut budskap via olika kanaler.

Vad är då budskapet? Jo, att historia och kultur är viktigt, kul och spännande att arbeta med. Näringslivet har här en outsinlig källa att ösa ur för att skapa nya möjligheter. Där de flesta i Sverige idag bara ser ”gamla platser” kan jag se potential och möjligheter. Jag kan se bilder av hur det skulle kunna bli. Med hjälp av förenade krafter kan den mest oansenliga miljö bli en inkomstkälla och plats för nyskapande idéer. Om man bara tar på sig rätt ”glasögon” och slänger alla rädslor och svårigheter all världens väg. Jag vill skapa broar mellan kulturen och näringslivet för att visa upp det jag ser och föra historia vidare på nya kreativa sätt.

Som exempel vill jag ta gårdagens familjeutflykt till Marmorbruket utanför Norrköping. Vilken plats, vilken historia och vilken potential! På bara 30 minuters från Norrköping (med flygplats) kommer du ut i en kulturmiljö som ligger naturskönt vid Bråvikens strand. Litet fint museum, välbevarade byggnader, stenbrott och vidunderlig utsikt över vatten och obebyggd natur. Magiskt! Här kan man skapa något oerhört fint. Om vilja och engagemang finns. På de få timmar jag var där hade jag målat upp en bild i mitt inre av en plats du vill komma tillbaks till för att uppleva mer och mer.

Här är länken till inslaget; Go´morron Östergötland, kl 08.00-08.30.

Önskar alla en dag full av möjligheter!

10

apr

Rosendrömmar

Slå dig ner på en bädd av rosor! Jag stannar och fascineras. Talar länge med skaparen till den vackraste utställningsträdgården på Nordiska trädgårdarmässan, Gun Britt Ståhl som är florist och har en alldeles speciell känsla för växter. Hon har tolkat mässans tema bröllop och skapat en installation med Victoria som inspiration. Visst är den vacker, soffan? Helt magisk.

Jag brukar prata om att man ska ta in naturen och använda den. Ju mer personligt desto bättre. En rosensoffa, varför inte! Tänk bort vad som inte går och känn efter vad du älskar. Vem är du i blomstervärlden? Den ljuva och späda förgätmigejblomman eller den kaxige bolltisteln? Kanske både och, likt ying och yang. Snart börjar det blomma ute. En blåsippa rapporterades igår och på bordet står ett par vaser med de första tussilagosarna. Äntligen.

Bästa doftminnet från mässan? Den hoppfulla och efterlängtade blommande syréndoften. Ah!

Vackert som en dröm

Vackert som en dröm

10

apr

Ett färglaboratorium växer fram

Vilket underbart roligt jobb jag har! Bygga en utställning utan att veta hur slutprodukten ska se ut. Bilen full av alla ingredienser jag vill ha med, plus lite till; snäckor, frön, kryddor, material från trädgården, glasburkar, silverfat, penslar, kritor, tidningar, lim och så färgpigment i massor. Jag kommer fram till Alsta trädgårdar och sätter igång med byggandet. Fram växer ett laboratorium, en kreativ plats där det skapas färgpoesi utifrån allt som står att hitta utanför dörren; mossa, bark, färgprover, allt om vartannat i en härlig blandning.

Jag ställer upp allt i färgordning. Burken med förra sommarens nässlor intill pigmentet Grönjord från Verona. Höstens  kastanjer samsas med den Brända Umbran. Snäckan från sommarens paddletur ligger framför den underbart knallblå Ultramarina pigmentflaskan. På bordet ställer jag den gamla vågen jag fått från svärmor. Där vägs en blanding av gröna pigment och garnnystan i olika sköna kulörer. Vad det ska bli i slutändan kan man inte veta.

Ett fågelbad i betong jag hittar blir en perfekt mortel för den färg som ska blandas till. Kryddor och pigment, barnens sten jag lånat med mig agerar mortelsten. Vad ska allt detta bli? Snäckor från resorna utomlands passar ihop med pigmentblandingar som plockar upp rätt färgnyanser. Det är vackert så det gör ont. Har du tänkt på hur den stora snäckan skiftar i vattenbrynsviolett vid närmare syning? Titta noga, hela den är ju lila när man väl upptäcker det. Och ostronet visar sig vara djuphavsgrönt. Underskönt.

I taket hänger grenen från vår vackra rönnsumak som gick av i vintras. Ur den har det börjat växa pennor! Trädpennor i allsköns färger. Tänk vilken kraft ett träd har! Och där, ett fat där trädgårdens färger ligger och väntar på att få användas. plocka och njut. De är till för att du ska upppleva dess skönhet. Se dem.

Sist återstår kollaget. Jag älskar att sätta ihop kollage, har alltid gjort.  Minns plötsligt när jag gick i högstadiet och gjorde ett stort kollage av  saker jag hittade i skafferiet. Pasta, spagetti, ris och nötter av olika slag som jag limmade fast. Minns också att läraren som gett oss uppgiften inte var överförtjust. Antar att jag testade gränser även då 😉 Ler åt tanken när jag står där.

Nu börjar det bli klart. Så klart ett laboratorium nu någonsin kan bli. Här är det tänkt att skaparlusten ska stå över ordning och reda. Här ska man inspireras att själv gå ut och plocka in naturen. Leka med den, lukta på den, känna på den, uppleva den med alla sinnen.

Välkommen in!

Välkommen in i färglabbet!

Välkommen in i färglabbet!


Ull, stenar och snäckor från naturen. Tillsammans med pigment. Naturens färger!

Här blandas kulörer...

Här blandas kulörer...

Plocka upp färgerna i snäckan och måla snäckminnen hemma.

Plocka upp färgerna i snäckan och måla snäckminnen hemma.

Skapa din personliga färgpalett utifrån naturens färger.

Skapa din personliga färgpalett utifrån naturens färger.