31

jan

Sätt färg på känslan – kurser

Jag har tagit fram ett nytt färgsättningsverktyg som underlättar för dig att välja färg till ditt hem. Med utgångspunkt i vem du är, hur du bor ifrån och hur du vill att ditt hem ska kännas och upplevas arbetar du fram en färgpalett med hjälp av övningsmaterial och handledning. Vi tittar självklart på ditt hems speciella karaktär och arkitektoniska uttryck men räds inte att lägga till årsringar.

Under våren har KULÖR kurser i Norrköpingsateljén, på tidningen Gård & Torps redaktion i Gamla stan Stockholm och på Alsta trädgårdar utanför Uppsala. Inom kort lägger jag upp mitt kursprogram med utförligt information.

Läs mer om hur jag arbetar med färg hos privatpersoner i denna veckans artikel.

25

jan

Vitt och svart

Vitt och svart är de färgord som först började användas, världen över. När detta skedde vet man inte men att de var de tidigaste orden för hur vi uppfattade vår omgivnings färger det är forskarna säkra på. Vitt och svart stod för det mest primära, det man behövde för att kunna kommunicera om det viktigaste; fara, liv och död, vän eller fiende, dag, natt.

Det finns än idag ursprungsbefolkningar som inte använder andra färgord än vitt och svart. Det betecknar då allt från ljust och mörkt, dag och natt, liv och död, rent och smutsigt. Vitt står för den egna stammen, det igenkänningsbara och säkra medan svart betecknar det främmande och fientliga.

Vitt är okuldens färg, den orörda och rena. Konfirmandens och brudens färg i många länder. Det är också fredens och fredsduvans färg. Man hissar vit flagg för att visa att man ger upp och lägger ner vapen.  Konstnären Kandinsky sa en gång att vitt är ”Det stora tigandets färg, höjt över allt mänskligt”. Fundera en stund över de orden. Vad menade han med det?

I Japan är vitt sorgens färg medan vi i Sverige har svart som kännetecken för vår sorg. Att vara ”vit som snö” betyder att man är helt fri från skuld. Snövit. Tänk på den vackra, rena och oskuldsfulla flickan som jagas av den svartklädda häxan. Men, vitt står också för det farliga och dödliga. Kokain, morfin och arsenik är alla ämnen som är pulvrigt vita. Minns skräcken som det vita pulvret i kuvert spred för ett antal år sedan. Ett annat ämne som är giftigt är blyvitt, den populära färg som faraoner och forna tiders herrar och damer sminkade sig med. Den var inte bara vacker men också dödligt giftig.

Snön är vit och kall. Men är den verkligen bara vit?  Som vi alla vet är saker inte ofta så enkla och ”svartvita”  som man tror. I morgon far jag upp till Icehotel för att ta reda på den saken. Vilka färger döljer sig i kylan? Kan man plocka upp dem och använda dem på något sätt? Jag återkommer i slutet på veckan med en färgrapport.

Isblått, hur ser den nyansen ut för just dig? Se dig omkring i det vintervita, vilka nyanser och kulörer kan du skönja?

Studera snön när du går. Är den verkligen bara vit?

Studera snön när du går. Är den verkligen bara vit?

15

jan

Inflyttning i ateljén

I veckan har jag flyttat in i ateljén på Knäppingsborgsgatan 7B. Mitt i centrala Norrköping alldeles intill Drottninggatan med en underbar utsikt över Olaiparken med dess praktfulla kyrka. Det känns så väldigt inspirerande och jag trodde väl aldrig att min dröm skulle gå i uppfyllelse så snabbt! Lycka är att kunna promenera till jobbet. Ah, så härligt!

Det luktar äggoljetempera i hela lokalen. Benbockar blir grundade och färgbord målade så det står härliga till. Sakta sakta växer allt fram. Till att bli ett koncept kring färg och natur. Sarahs trädgårdsmästeri och min färg och så den gemensamma grunden i kulturmiljövård.

Benbockar äggoljetemperabestryks

Benbockar äggoljetemperabestryks