18

jan

Svenska landskapsfärger

Jag råkade av en händelse slinka in på en bokhandel i Karlstad i somras. Skulle handla något så angenämt som en sax inför semesterresan. På väg ut stannar jag plötsligt upp vid en affisch som annonserar att Värmlands färger nu finns samlade in en bok. Jag går in igen och frågar vad det är för trevlig bok? I min hand får jag då en helt fantastisk liten handbok med inmätta NCS kulörer av det som gör Värmland till Värmland. Allt ifrån pälskulör på de skygga vargarna, utvalda färger från turistmåsten som Mårbacka och Klässbols linneväveri till busstrafikens kännetecknande gul-grön-svarta kulörer. Som den färgnörd jag är ägnar jag ju en hel del tid åt att mäta in färger. Till ingen nytta mer än för nöjes skull. Jag kan ligga flera timmar och mäta in granitens kulörer och skogens grönskande färgpalett med mossor, tallbarr och lavar. Hur som helst, boken inhandlades och semestern började färgglatt för att övergå till två veckors Norgetur i ömsom ösregn, ömsom snö och dimma.

Boken, eller böckerna för det är flera, är skrivna av inredningsarkitekt Lena Andersson och kulturgeografistuderande Marje Lindblom och finns att tillgå i handeln och på nätet. Läs mer om böckerna här.

Och är du nyfiken på att lära dig mer om färg i inredning så boka upp dig på kursen ”Färgsättning i hem” som Lena Andersson ger på NCS Colour AB i Stockholm den 5-6 mars i år.

14

jan

Grönt är skönt!

 I år kommer färgen Pantone Emerald synas på allt ifrån kuddar och klänningar till Pantones egna kaffemuggar. Färgen har tagits fram som Årets färg 2013 av företaget Pantone och lär få stor genomslagskraft, kanske inte så mycket i inredning som inom modebraschen. Vad står då denna kallgröna färg för? ”Emerald brings a sense of clarity, renewal and rejuvenational, which is so important in today´s complex world” står det bland annat på företagets hemsida. Det är intressant. Emerald ska få våra hem att laddas med energi, för att lättare kunna hantera verklligheten utanför.

Jag har länge använt olika gröna kulörer för att skapa känslor av såväl lugn som energi. Tänk vårens första skirt gröna nyanser som ersätts av de allt kraftfullare gröna ju längre sommaren fortskrider. Jag är nog inte ensam om att se fram emot ankomsten av det gröna utanför fönstret. Att man kan plocka in det gröna i sitt hem och skapa känslan av spirande hopp – ljusare varmgrönt som drar mot lime, livgivande energi – kraftfullare gröna nyanser eller trygghet – mättade gulgröna mosstoner, är ju fantastiskt.

Just nu färgsätter jag ett ett helt nytt kvarter såväl utvändigt som invändigt. Parkeringshuset ska målas i en handfull gröna nyanser för att skapa en lugn och trygg känsla i det rum som många upplever som kallt och obehagligt. Gröna väggar i olika toner kommer dessutom krönas av dekorväggar vid nerfarten som även de plockar upp det gröna. Jag håller mig i G50Y-familjen och hoppas att de framtida besökarna ska uppfatta parkeringshuset som välkomnande och skönt. För grönt är skönt!

Pantones Emerald colour of the year 2013