20

maj

Intervju för tidningen Må bra

I förra veckan intervjuades jag för tidningen Må bra om hur färg kan påverka vår hälsa. En genomtänkt färgsättning med inredning som främjar funktion och känsla skapar en miljö som människan mår bättre i, presterar bättre i, kan slappna av i eller njuta av bättre. Det visar undersökningar och det säger sunda förnuftet. Ta en titt på den svenska skolan och hur den ser ut invändigt. Jag har jobbat med upprustning av en del skolor och förskolor och häpnar över det ”brus” av uppsatta teckningar, böcker, planscher, gardiner med stora mönster och i det stora hela väldigt stökiga interiörer som våra barn befinner sig i hela dagarna. Vi konstaterar att barnen har svårt att koncentrera sig och diskuterar mobilanvändning och pedagogik. Men inredningen och miljön diskuteras inte! Titta på alla kontorslandskap med vita väggar och skärmar som ska skapa små rum för den som jobbar. Främjar det kreativitet och jobblust? Får det dig som arbetar där att trivas och känna dig ”som hemma”?

I tv-serien ”Rummet formar dig” som gick på svtplay togs en rad exempel upp på hur god arkitektur kan skapa möjligheter för bättre mående. I Sverige saknar vi idag en debatt om hur människor faktiskt påverkas av sin omgivning. Färg, form miljö – hälsa. Miljöpsykologi är oerhört intressant och viktigt! Ge våra miljöer mer färg och mer liv.

Ge det offentliga rummet mer färg och mer liv.

21

mar

Toppenjobb att färgsätta höghus i Korea

I tisdags fick jag ett uppdrag som lätt kan klassificeras som ”omöjligt”. -Vi behöver en färgsättning av ett nyproduktionsområde i Seul, Korea där färgen är väldigt viktig. Ta fram tre kulörer och levererar en skiss på placering innan onsdag, klarar du det? Vad svarar man på det? Självklart!

Med endast några värdeord, en enkel ritning på ett av husen och tidsbrist var det alltså bara att sätta igång. Inspiration från våra nordiska breddgrader med norrsken fick bli temat. Kvällsjobb för att hinna pressa in det i ett annars full veckoschema samtidigt som tidsskillnaderna inte direkt underlättat kommunikationen. Men, vem har sagt att det ska vara lätt? Utmaningar gör att jobbet blir roligare och jag är nöjd med resultatet utifrån de förutsättningar jag haft. Leverans avklarad så nu är det bara att hålla tummarna att det ska hålla genom tävlingen som ska avgöra om husen kommer att färgsättas i skimrande norrskensglans.

Toppjobb att färgsätta höga hus i Seoul, Korea.

17

jan

Sätter färg på Norrköping city

Just nu arbetar jag med att färgsätta ett helt kvarter som uppförs i centrala Norrköping. Det är färgval för exteriör ut mot gata som blir glatt, varierande och färgstark samt färgval mot innergård som hålls i lugnare färgstämningar för att skapa en enhetlig och mer intim känsla. På innergården vill du inte överösas av intryck utan sitta på din balkong och bara njuta av en bok eller samtal med en vän. Trapphusen får varmt välkomnande och ganska kulörstarka färger för här vistas man inte så lång stund så det funkar bra med mycket färg utan att det för den skull får kännas överväldigande. Det måste samtidigt ”funka för alla”. Slutligen har vi parkeringshuset som många kommer att möta som första ”hall” efter en lång arbetsdag. Viktigt då att det blir ett välkomnande även här så vid nerfart kommer dekorationsväggar att stå för det välkomnande och positiva. Jag ska ta fram prototyper på utsmyckningar i lackad plåt, bilder kommer så småning om. Det ska bli jättekul att få dekorera ett parkeringshus! En viktig aspekt på denna typ av utrymme är att skapa känslan av trygghet. Olika gröna nyanser hämtade från naturen bidrar till att skapa dessa känslor.

Det ska bli så spännande att se projektet färdigbyggt. Ännu återstår såväl väggar som tak men om ett år har vi det färdiga resultatet. Då kommer Norrköping ha fått lite mer färg i ett annars så färglöst område. Läs mer om Kvarteret Spinnrocken här.

Duktiga fotograf Sofia Andersson dokumenterar bygget med jämna mellanrum så vill du följa det så kika in på projektets hemsida här.

 

16

jan

”Colour your stay” – färgupplevelser på resan

Jag är så resesugen! Helst skulle jag sätta mig på planet till Mexico och njuta av sol, värme och sydamerikanska färgpaletter men jag får hålla tillgodo med en kommande fjällsemester vilket ju inte är fy skam det heller.

En färgspäckad semester får jag alltid vart jag än reser eftersom jag alltid har mina ”färgglasögon” på. I den vitaste av fjällmiljöer hittar jag alltid nyanser som påverkar mig. Förra året när vi bodde i en nybyggd anläggning var det avsaknaden av färg som jag noterade. Allt gick i traditionellt falurött, moderiktigt svart  och försiktigt beigevitt. Invändigt vita väggar med svarta eller på sin höjd röda fondväggar (när man har hund får man möjlighet att studera interiörer genom upplysta fönster på kvällstid!) Gud så tråkigt! När man nu bygger nytt kan man väl våga sig på lite mer färg säger byggnadsantikvarien som visst kan få nog av alltför traditionella färgkombinationer.

Något som inte är tråkigt är Pantones hotell i Bryssel. Här erbjuds man att träda in i en ”colorific world” genom att välja färg på sitt rum. Vilken fantastiskt rolig idé, eller hur? Sen kanske inredningen och kulörvalen inte går i min stil eftersom jag hellre applicerar färg på vägg för att skapa stämning och känslor men det är kul och annorlund. Kolla in hotellet här.

 

21

okt

Hållbara färgsättningar skapar skönare miljöer…

heter föredraget jag ska hålla nästa vecka, närmare bestämt den 26 oktober på Norrköpings Byggdag 2011. Temat för dagen är att bygga med miljö i fokus och det är ett ämne som engagerar mig. Som bebyggelseantikvarie är hållbarhetsfrågan främst en kvalitetsfråga för mig. Bygger du med bra material så går det att underhålla och bara byta de delar som absolut måste bytas när det är dags. Men, som färgsättare är hållbarhetstanken inte nödvändigtvis en fråga som måste handla om material. Snarare vill jag slå ett slag för att ta trenderna med en stor nypa salt och inte köpa de snygga tapeterna och modefärgerna. De är snart inte populära längre och då väljer man att byta ut. Om färgvalen baseras på andra kriterier än snyggt och modernt blir det per automatik mer hållbart. Jag utgår från att hållbarhetsintresset medför en större eftertanke när vi gör våra val helt enkelt.

Jag ser fram emot fler hus med hållbarhetsgrund. Men glöm inte att sätta färg på dem! Googlar man på ekologiska hus kommer det upp tusen bilder på trärena fasader. Färg och hållbarhet hör ihop!

21

okt

Mer färg med Myresjöhus

Kulör har startat upp ett samarbete med Myresjöhus. Det ska bli jättespännande att få möjlighet att hjälpa husbyggare att planera sitt nya boende så att det blir precis så hemtrevligt de önskar. Genom att vägleda dig som husbyggare genom valen av exteriör färgsättning på fasad, snickerier, staket och ända ut till brevlådan kommer färgen att signalera en känsla av ett hem där just din familj bor.  Invändigt blir besluten kring färg-, tapet- och materialval mycket lättare om vi hjälps åt att ta reda på hur det ska kännas i respektive rum. Väggarna ska understödja rummets funktion och de aktiviteter som ska ske. Hur vill du känna i ditt hem? Lugn, frid, kreativitet, hemtrevnad, aktivitet och samvaro…

Alla har sina känslor för sitt hem, vilka är dina?

15

Nov

Klagosång om det grå och själlösa

November månad med regn, mörker och vardag. Skönhetslängtan och önskan att få kraft för mig ut i naturen. Jag börjar veckan med en morgonpromenad i ösregn. Luften är skön och regnjackan håller vätan ute. Djuröns naturreservat vid Bråvikens strand är en av de platser jag söker mig till för att insupa det vackra när livet bjuder motstånd. Är jag en skönhetsnarkoman? Har jag ett outsinligt behov av att ha det sköna i min närhet? Jag tror nästan det. Staden i november är svår att stå ut med. Naturen däremot är alltid lika intagande, oavsett årstid och väderlek. Jag tar mig dit, andas ut stress, måsten och oreda. Andas in lugnet, njuter av havets melodi och känner regnet som tvättar bort allt det som jag inte hunnit. I naturen blir jag ren, som ett vitt blad, redo att fyllas med sköna färger.

Jag passerar ett område alldeles utanför naturreservatet. Här har man avverkat. Ett hus som jag annars kikat på och uppfattat som mystiskt vackert inbäddad i grönska ligger plötsligt naket och ensamt. Liksom utkastat. Ett stort område är röjt för här ska man bygga. Husgruppen annonserar om lediga tomter. Ett hus har man hunnit bygga. Ett gråmålat alldagligt hus med svarta betongtegelpannor omges av byggavfall. Ingen har flyttat in än. Jag ser mig om efter det lilla torpet som en vän visade mig till i våras. Liggtimrat och med hundratalet år på sitt samvete. Nu ser jag bara rester av murstocken en bit ut på det röjda fältet. Här ska nya hus få ta plats. Det där som nyss kändes skönt och bra blir nu en arg klump inne i mig. Hur är det möjligt att vi vill ta bort för att ersätta med så lite skönhetsvärde?

Jag vet, som byggnadsantikvarie ska man stå på barrikaderna och hävda de gamla husens rätt. Emellanåt vill jag det också. Men oftast är jag så nyfiken på det nya att jag går i klinch med mina gamla kollegor. Jag blir inte så upprörd över att man valt att riva det gamla torpet som att man väljer att förstöra natur och anlägga byggnader som inte har det minsta uns av skönhet i sig. Jag förstår helt enkelt inte syftet. Vill människor bo i hus vars främsta kvalitet är att det är rymligt och nytt? Vart tar det långsiktiga byggandet vägen? Det som gör att valen blir eftertänksamma och viktiga? Jag träffar många som klagar över alla val man måste göra när man bygger. Men jag måste fråga mig hur viktigt det är att göra alla val på en och samma gång? Kan det inte huset få växa fram i den takt det krävs?

Och så färgvalet! Visst kan grå nyanser var oerhört vackra och själfulla. Men att komma hem till ett mörkgrått hus med skarpa vita snickerier varje dag, är det att smeka sinnena och låta det lustfyllda få ta plats?

Jag önskar att vi kunde ta oss mer tid att fundera över vad vi mår bra i och hur dessa miljöer kan skapas på bästa sätt. Jag önskar att vi ville ge oss mer utrymme att lyssna inåt och känna efter vad som är vackert för oss. Inte lyssna på husbyggaren och ta det färgval han har till bästa pris. Utan fundera över vad som hjälper det liv vi vill leva, vilka val som är viktiga att lägga lite mer tanke på. Jag önskar att skönhetsvärdena kunde få ta större plats i våra liv och de miljöer vi bygger.

09

Nov

Husbehov – ny grupp som gillar hus har sett dagens ljus

I lördags var det så dags att låta Husbehov träda fram ur skuggorna och möta publiken! Vi är en liten grupp på 5-10 personer som under ett halvår samlats och pratat om vad vi saknar på hus och hem-marknaden. Är det produkter, tjänster, inspiration eller kunskap? Nja, en del av varje. Men framförallt saknar vi en fullmatad plats där man kan få allt detta paketerat i en miljövänlig lösning. Vi har samtalat om långsamhet, varsamhet och skönhet. Hur de hus vi vill vårda och bygga skulle kunna se ut och hur vi kan få in nytänk och nya material i våra byggnadsvårdande själar. Sakta, sakta närmar vi oss gemensamma ord och värderingar.

I lördags så ställde vi ut det vi gemensamt kan bidra med såhär i början; färg, penslar, linolja, redskap, litteratur och tidningar bland annat. Och så ett föredrag om ”Ekologiskt byggande” av Varis Bokalders den 23 november i Engelska magasinet i Rejmyre. Är du intresserad av biljetter så kontakta mig: joanna@kulor.se. Kostnad 60 kronor med start klockan 18.00.

En reflektion efter lördagens möte med människor; så kul att prata byggnadsvård med människor. Hus och boende engagerar och jag älskar att möta folk! Bra kombination med andra ord. Får se vart det leder. Tänk om det kunde bli nåt läckert och kul. Byggnadsvård i snygg förpackning. Husbehov – lägg det på minnet.

Hus i alla dess former..

Hus i alla dess former..

01

jun

Upplev staden i färg

Har just haft ett trevligt förmiddagsmöte i ateljén med stadsbyggnadsfolk i Norrköping och pratat färgens betydelse för hur vi upplever staden. Skulle önska att staden kunde utformas med mer känsla, mjuka värden och varsamma händer. Plus lite mer fantasi och galenskap! 🙂

Jag var på en invigningsfest arrangerad av fastighetsbolaget Ståhl igår. Norrköpings visualiseringscenter, så häftigt ställe. Nästa gång du besöker Norrköping måste du stanna till här och kolla in utställningarna eller se en film. Klart sevärt! Visste du förresten att 70 procent av dins intryck får du genom det visuella, dvs genom synupplevelser. En anledning att arbeta mer med färg är min enda tolkning!

Foto från Hong Kong där staden hela tiden växer, kika in och följ bygget genom vackra byggskydd! Hur vill du påverka stadens utveckling och estetik? Vad saknas?

Foto från Hong Kong där staden hela tiden växer, kika in och följ bygget genom vackra byggskydd! Hur vill du påverka stadens utveckling och estetik? Vad saknas?

04

Dec

Om vikten av detaljer

Ja, de finns där och de måste finnas där av praktiska skäl.

Men måste de synas så förtvilat mycket?

Måla bort det fula och måla fram det vackra!

Här är några enkla knep. Ett axplock ur min bildbank där bilderna talar för sig själva.