17

jan

Frösåddens färgfägring

Även om vi bara befinner oss i mitten av januari närmar vi oss sakta men säkert tid för förkultivering av frön inomhus. Det må vara kallt och mörkt ute men inne kommer snart sålådorna fyllas med chili tätt följt av rudbeckia, tomater och rosenskära. Sen fortsätter det tills fönsterbrädor och bord som dras fram till ljuset är överfyllda. I går köpte jag en trälåda på Jula som passar perfekt som samlingsplats för min ostyriga samling frön. Testade att helt utan plan bara leka fram ett mönster med färgerna ur nya kollektionen ”A new day”. Jag målade först partier av schablondelar som jag sedan fyllde i lite slarvigt med schablonkritor. Lite måleri på frihand med olika kulörer och så  vanliga oljepastellkritor på det. Slutligen lite färgstänk och ett skyddande lager med Kulörs lack så var min låda klar!

Lådan är nu lika ostyrigt glad som sommarens blomsterprakt lär bli! En timma tog jobbet från trären till klar att fyllas.

sålåda 1sålåda 2

17

okt

Rädsla för färg – Chromofobia

En ny mässa om stadens utformning har sett dagens ljus i Göteborg. Arkitekturmässan går av stapeln den 24-25 oktober och har ett spännande program med många internationella talare. En av dem som fångar mitt intresse är David Batchelor från Skottland som talar under rubriken ”Vår rädsla för färg”.

Davids hyllade bok Chromophobia handlar om arkitekturens och hela vår kulturs rädsla för färg, och hur starka färger och mönster i västvärlden ofta har fått representera ”den andre”: det exotiska, kvinnan, det primitiva, det undermedvetna. Läs mer om David Batchelor här.

Bild lånad från David Bachelor