14

apr

Optimismens lilla gröna

Dagens ordspråk lyder: ”Optimisten ser grönt ljus överallt, medan pessimisten bara ser det röda stoppljuset. Men den verkligt kloke är färgblind”. Detta sagt av Dr. Albert Schweitzer.

Tänk om det gröna kunde få spira och förgylla våra liv en aning mer. Istället för att se problem så skulle möjligheterna florera på en matta av grönt.

Här bor en optimist!

Här bor en optimist!

14

mar

Klädskaparens syn på färgen gul

Jag klär mig alltid i färg. En av våra svenska klädskapare som helt unikt kan erbjuda ett fantastiskt brett färgspektra på kläderna är Gudrun Sjödén. Sedan början på 90-talet njuter av av hennes kataloger och i en skissbok jag hittar i min bokhylla beskriver hon färgen gul såhär:

”Gult. Solgult, citron, apelsin, orange, saffran, neapelgult – modevärldens färgnamn är verkligen ovetenskapliga. Men på samma gång bildas en tämligen specifik karaktär på nyansen när man väljer dessa färgnamn. Under arbetet med den här boken såg jag väldigt tydligt artskillnaden mellan vårt nordiska kyligt gullvivegula och det asiatiska kraftigt saffransgula. Färger som nästan inte går att sätta ihop på samma uppslag”.

Visst blir man mer nyfiken på färgen gul? Se dig omkring där du sitter just nu, har du något gult i närheten? Vad skulle du sätta för färgnamn på den nyansen?

Gulröd färgkavalkad hos Gudrun Sjödéns hemmakollektion 2010

Gulröd färgkavalkad hos Gudrun Sjödéns hemmakollektion 2010

28

feb

”Vackra färger är viktiga för själen”

Veckans citat kommer från den engelska formgivaren, konstnären och författaren William Morris. Han var en av förgrundsfigurerna inom den brittiska Arts & Craftsrörelsen och är i Sverige mest känd för sina tapeter och mönstrade tyger med växtmotiv. Han menade att det var av största vikt att vi omgav oss med skönhet och att skönheten fanns i det enkla. han förespråkade en återgång till traditionellt konsthantverk och ville upphöja statusen på hantverkare till konstnärer. William Morris föddes 1834 utanför London och dog 1896.

Att jag kan skriva under på citatet är det väl ingen som ifrågasätter. Vilka färger som är vackra är däremot inte det enklaste att svara på. Jag utgår ju ifrån devisen att alla människor har en känsla för färg och att alla vet, innerst inne, vilka färger de föredrar och därmed anser är vackrast. I mitt färgsättningsverktyg ”Din personliga färgpalett” är det centralt att komma till insikt om vilka färger just du tycker är vackra. När du vet det är steget inte långt till att börja använda dem på ett mer kreativt och spännande sätt än du trodde att man kunde. Vackra färger får oss att må bra.

Att veta vilka ingredienser (kulörer) som ingår i din palett med vackra färger för själen underlättar när du ska inreda ditt hem.

Att veta vilka ingredienser (kulörer) som ingår i din palett med "vackra färger för själen" underlättar när du ska inreda ditt hem.