04

Dec

Fredagens fjäderfärger

Fredagens fjäderfärger går i gråbruna toner. NCS S 1005/2005/5005-Y20R och 4030/7010/8010-Y30R. Trevlig helg i blåsten och regnet!

fjäderfärg

 

 

 

 

 

 

 

 

Be Sociable, Share!

01

Apr

Fredagsfärgen är dimmigt vit

Denna gråa sörja i väntan på vårens solljus. Vaknar på morgonen och möts av det grå. En dimma som för tankarna till oktober. På fönsterbänken trängs frösådden och ropar upp till mig ”ge oss vårljus”!

Det dimmigt vita omsluter och trollar bort. Skräckfilmer med dimmvitt ljus skapar oroskänslor. Vad kommer att hända i detta mjölkvita? Det finns något osäkert och farligt i denna färg. Tryggheten är som bortblåst. Älvorna dansar vackert i dimman men den döljer också allt annat oknytt.

I allt det dimmigt vita är det just vitt som sticker ut. Husen på västkusten har i århundraden målats vita för att sjömännen skulle hitta hem. Kisa med ögonen själv i dimma och det är det vita som framträder. Vitt mot vitt.

Dimman döljer det farliga

Dimman döljer det farliga

Be Sociable, Share!

18

Mar

Fredagsfärgen blir gråmulen

Jag upplever känslor och sinnesintryck i färg. Dofter, människor och händelser omvandlar jag till färg. Ibland bara skönjbart, ibland så starkt att det blir stressande. Därför var resan i Indien överväldigande. Färgbanken inom mig laddades överfull och sen jag kom hem har färger av ny sort poppat upp som glada överraskningar.

Denna vecka har färgbanken bara plockat upp gråskalans nyanser. Inte en enda solgul nyans har tittat fram. Jo, när jag inventerade vårlökarna i trädgården igår kom det fram några regnbågsfärger en kort sekund. Men annars har det varit grått. Nyanser som en gråmulen himmel i november.

Min pappa har fått en hjärtinfarkt och färgerna försvinner. Även om han idag mår bra så visar sig ändå inte de sköna färgerna som berikar mitt liv. Istället är det grått med stänk av svart. Emellanåt ljusare grå. Grått för rädsla, svart för sorg. Och det slår mig att det finns så många människor som lever sina liv fulla med rädslor och sorg. Är deras liv så grå som mitt varit denna vecka är det väldigt sorgligt. Därför klär jag mig idag i varmt rött, för kärlekens, livets och glädjens skull. Glädje över att det gick bra, trots allt. Rött för kärleken till livet.

Gråmulna känslor kring det förgängliga

Gråmulna känslor kring det förgängliga

Be Sociable, Share!

11

Mar

Fredagsfärgen är solgul

Jag har målat om vårt vardagsrum och äntligen är det ett rum som välkomnar. Varmt solgula väggar omger mig och rummet strålar som en sol. Jag kallar det vårat solrum. Solrum i bemärkelsen värme, kärlek och umgås. De mörkt ockragula virkdukarna som jag köpt på loppis passar perfekt liksom det gula garnnystanet, två gula vaser och lite gult pigment i en glasburk som får pryda fönsterbrädan. Det solgula gör mig så glad. Man kan bara inte vara trött eller irriterad i ett solgult rum, det funkar helt enkelt inte. Solgult – livkraftens färg. Färgen som ger värme och hopp. Färgen som omsluter och skänker kärleksfulla tankar till alla som finns i dess närhet.

Solgult har blivit en färgpassion och när jag förra veckan skulle handla vårens fröer samlade jag på mig en solgul hög av svartöga, ringblomma, krasse och solros. Jag kan inte få nog. Om jag förut upplevde det gula som vulgärt och storvulet i trädgårdssammanhang är jag nu hopplöst förälskad i den starka och stadiga solgula kulören. ”Sol ute, sol inne, sol i hjärta, sol i sinne” – det är min melodi 2011.

Åh vad jag älskar vårt nya härliga solgula rum!

Det solgula i olika tappning från fasad i Indien. Varför välja när man kan få flera nyanser?

Det solgula i olika tappning från fasad i Indien. Varför välja när man kan få flera nyanser?

Be Sociable, Share!