26

sep

Sätt färg på dörren!

Vem har bestämt att lagerdörrar måste vara grå? Min målade jag lila igår och det känns så mycket bättre. Nu kommer jag till min färgverkstad och möts av färgglädje.
En dörr du ska passera genom flera gånger varje dag får ju gärna bidra till att skapa positiva känslor. En gråregnig dag som denna är en av mina favoritfärger – lila helt klart mer uppiggande än avskavt grådaskigt. Varför lägger vi så lite omsorg på val av färger på dörrar och snickerier idag? Slentrianvitt för det mesta. Står emot smuts rysligt dåligt och gör inte en människa gladare, tryggare eller lugnare.
Vad vill du känna när du träder in i ett rum? Vilken färg skulle den känslan kunna ha? Ta en pensel och måla!

17

jan

Frösåddens färgfägring

Även om vi bara befinner oss i mitten av januari närmar vi oss sakta men säkert tid för förkultivering av frön inomhus. Det må vara kallt och mörkt ute men inne kommer snart sålådorna fyllas med chili tätt följt av rudbeckia, tomater och rosenskära. Sen fortsätter det tills fönsterbrädor och bord som dras fram till ljuset är överfyllda. I går köpte jag en trälåda på Jula som passar perfekt som samlingsplats för min ostyriga samling frön. Testade att helt utan plan bara leka fram ett mönster med färgerna ur nya kollektionen ”A new day”. Jag målade först partier av schablondelar som jag sedan fyllde i lite slarvigt med schablonkritor. Lite måleri på frihand med olika kulörer och så  vanliga oljepastellkritor på det. Slutligen lite färgstänk och ett skyddande lager med Kulörs lack så var min låda klar!

Lådan är nu lika ostyrigt glad som sommarens blomsterprakt lär bli! En timma tog jobbet från trären till klar att fyllas.

sålåda 1sålåda 2

01

Dec

Det sitter i väggarna

Missa för allt i världen inte att titta på svt´s inspirerande satsning på byggnadsvård i programmet Det sitter i väggarna som visas på kanal ett på måndagar just nu. Varierande och vackra hus med historia som berättas med stor inlevelse och engagerat kunnande av Christopher O`Regan. Byggnadsantikvarie Erika Åberg visar olika hantverk och vi får följa allt från fönsterrenovering till målning av golv och borttagande av gipsskiver under vilka originalmålad pärlspont gömmer sig. Fakta blandas med personliga berättelser från människor som bott i husen tidigare och allt sammantaget får mig att påminnas om varför jag en gång valde att utbilda mig inom byggnadsvård. Kärleken till historia och byggda miljöer, känslan att läsa gamla husförhörslängder och nyfikenheten att förstå människor och sammanhang.

Gårdagens avsnitt handlade om ett fantastiskt fint hus i Vadstena som jag brukar visa bilder på när jag håller mina exteriöra färgsättningskurser. För att visa goda exempel på hur man kan trolla bort elskåp, ledningar, luftinsläpp och brevlådor.

Vadstenahus 1Vadstenahus 2

 

 

 

 

 

 

20

maj

Jag bloggar på www.ambassadorer.se

Under våren har jag inom ramen för uppdraget som Ambassadör för kvinnors företagande haft förmånen att få möta en rad entreprenörer och inspirerande förebilder. Jag är så tacksam och glad över Tillväxtverkets satsning med alla möjligheter till nya kontakter, idéer och kunskap det ger mig. På hemsidan www.ambassadorer.se kan man följa mina tankar om de färgglada personligheter jag möter och hur jag arbetar för att skingra det gråa dis som emellanåt sänker sig över en företagsam men mänsklig mamma, partner och livsglad Norrköpingsbo.

Välkommen in och läs om mig och alla andra ambassadörer. Vill du boka föredrag eller starta eget möte så går det bra att göra det här.

 

Annie Lööf på Tillväxtverkets konferens för Ambassadörer för kvinnors företagande

Annie Lööf på Tillväxtverkets konferens för Ambassadörer för kvinnors företagande

 

 

14

jan

Grönt är skönt!

 I år kommer färgen Pantone Emerald synas på allt ifrån kuddar och klänningar till Pantones egna kaffemuggar. Färgen har tagits fram som Årets färg 2013 av företaget Pantone och lär få stor genomslagskraft, kanske inte så mycket i inredning som inom modebraschen. Vad står då denna kallgröna färg för? ”Emerald brings a sense of clarity, renewal and rejuvenational, which is so important in today´s complex world” står det bland annat på företagets hemsida. Det är intressant. Emerald ska få våra hem att laddas med energi, för att lättare kunna hantera verklligheten utanför.

Jag har länge använt olika gröna kulörer för att skapa känslor av såväl lugn som energi. Tänk vårens första skirt gröna nyanser som ersätts av de allt kraftfullare gröna ju längre sommaren fortskrider. Jag är nog inte ensam om att se fram emot ankomsten av det gröna utanför fönstret. Att man kan plocka in det gröna i sitt hem och skapa känslan av spirande hopp – ljusare varmgrönt som drar mot lime, livgivande energi – kraftfullare gröna nyanser eller trygghet – mättade gulgröna mosstoner, är ju fantastiskt.

Just nu färgsätter jag ett ett helt nytt kvarter såväl utvändigt som invändigt. Parkeringshuset ska målas i en handfull gröna nyanser för att skapa en lugn och trygg känsla i det rum som många upplever som kallt och obehagligt. Gröna väggar i olika toner kommer dessutom krönas av dekorväggar vid nerfarten som även de plockar upp det gröna. Jag håller mig i G50Y-familjen och hoppas att de framtida besökarna ska uppfatta parkeringshuset som välkomnande och skönt. För grönt är skönt!

Pantones Emerald colour of the year 2013

10

mar

Färgfrukost 16 mars med tema ”Färgpsykologi”

Nu är det dags igen för färgfrukost! Den 16 mars bjuder jag in till ateljén här i Norrköping för att hålla ett föredrag om färgpsykologi och hur färgerna i vår vardag påverkar vårt välmående. Färg kan tynga ner och färg kan pigga upp. Vilka känslor vill du känna på din arbetsplats eller i ditt hem? Hur kan färgvalen göras utifrån kunskapen om hur människan reagerar på kulörer? Skulle du kunna inreda för välmående och isåfall hur?

Plats: Knäppingsborgsgatan 7B i Norrköping (vid Olaiparken korsningen Drottninggatan/Knäppingsborgsgatan. Parkeringsplats finns utanför).

Tid: 07.30-08.30.

Pris: 200 kronor som inkluderar smörgås, te och kaffe.

Anmälan görs direkt till mig via mail joanna@kulor.se

Varmt välkommen!

Färg till frukost!

Färg till frukost!

28

feb

Indien väcker liv i alla sinnen

Jag är tillbaks efter två helt fantastiska månader i Indien. Inte så att det enbart var underbart färgsprakande och härligt, långtifrån. Indien är ett land som kräver en hel del av sina besökare. Det går inte att resa i det landet utan att bli berörd, arg, frustrerad och trött. Det går heller inte att resa utan att aktivera sina sinnen till max. Landet kräver att sinnena används tills man faller ihop dödstrött av alla intryck. Dofter, smaker, synintryck, ljud… Indien är allt. Indien är liv.

Tillbaks i Sverige möts vi av tystnad, efterlängtad stillhet och en svensk inåtvändhet. Jag älskar Sverige och det liv jag känner. Jag älskar det svenska ljuset, de svenska färgerna och det välkända. Det fanns stunder då jag avskydde Indien. Jag grät av frustration. Allt folk som kom innanför huden, all trafik som jag var så rädd skulle skada mina barn, all fattigdom jag inte kunde blunda för och så all smuts. Dagen efteråt kunde jag skratta inombords när jag såg de chockrosa husen, jag kunde njuta av folkvimlet och jag älskade vänligheten i människornas ansikten. Motsatsernas land. Landet utan en aning om ordet lagom.

Vilket land! Måste tillbaks. Måste se mer. Men inte nu. Nu ska jag bara ta hand om alla intryck. Vårda dem i lugn och ro. Ta fram dem en och en och sakta studera dem. För jag är överväldigad och fullständigt fullstoppad med sinnesintryck. Vilken skatt att vårda!

Pigmentförsäljning på marknad i Hampi.

Pigmentförsäljning på marknad i Hampi.

Stadsmiljön stimulerade färgesinnena till max.

Stadsmiljön stimulerade färgesinnena till max.


En total avsaknad av rädsla för färg redan i unga år. Färg är liv!

Färg i vardagen överallt, hela tiden.

Färg i vardagen överallt, hela tiden.

22

Nov

Längtan till färglandet Indien

Om två veckor far vi. Tiden rusar fram, snart är vi där. Hela familjen packar varsin ryggsäck och beger oss ut på en tvåmånaders resa till Indien. För att vara tillsammans. Utan en klocka som dikterar villkoren. För att mäta in färger (jag blir sponsrad med en kulörmätare av en färgleverantör och slipper släpa på mina NCS-block-tack Sto), samla in mönster och njuta av färgprakt. Dagar på stranden, besök på marknader, leta efter hantverkskollektiv och en önskan att få komma in till människor för att studera deras hem och deras traditioner att smycka hemmet. Om det går. Jag brukar ha väldigt lätt för att få kontakt med folk när jag reser så jag är inte så orolig för det egentligen.

Färgtraditioner, kulturyttringar, historiska platser, nutid. Leta mönster och färger knutna till den indiska folksjälen. Vilka kulörer hör ihop med man, kvinna barn? Vilka kulörer har man på husen?  Hur smyckar man korna, hur viker man servetterna, på vilket sätt får skönheten ta plats i det dagliga (fattiga-rika) livet? På mina resor söker jag mig alltid till kyrkogårdar och marknader. Liv och död. Och så människorna! Möten med folket på vägen. Nu vill jag hem till dem, komma nära. Tänker att när jag reser med barn så kan man nyttja tillfället att hitta lekkamrater (mina barn är 5 och 9). Barn är så bra på att tänka bort vad man får och inte får. Befriande skönt!

Snart är vi där. Så spännande. Jag ska ladda med färg som man tankar bränsle till en bil. Fylla ryggsäcken med färg och upplevelser som osar kulör! Ah…

Foto från tidigare resa där jag fastnade på marknad intill en kvinna som sålde färg på ett underbart sätt.

Foto från tidigare resa där jag fastnade på marknad intill en kvinna som sålde färg på ett underbart sätt.

04

okt

Folkkonst – skönhet i det egna skapandet

I förra veckan var jag med Handkraft Rejmyregruppen där jag jobbar som projektledare i Linköping för inspirationsresa. Lunch i trädgårdsföreningen sen ett besök i Hemslöjdens butik och Garnverket som ligger snett mittemot. Textilt och skönt på båda platser. Sen vidare till Östergötlands länsmuseum där Barbro Johansson mötte och tog oss med in i Folkkonstens värld med temat ”Dekor och symboler i östgötskt folkkonst”. Vi fick titta på bruksföremål med dekor och förundrades av hur mycket tid man lade ner på att skapa skönhet i det vardagligt nära.

För trots att man hade fem barn att försörja, en gård att sköta och ett hem att städa tog man sig tid att smycka. Endast för skönhetens skull. Är det inte fantastiskt! Med tanke på hur enkelt man har levt, hur mörkt och kallt allmogen hade det så användes tid åt att dekorera. När man hade kunnat stupa i säng lika gärna.

När jag en kort period bodde i Rio de Janeiro var jag på ett museum som var en stor upplevelse för mig. Muséet för naiv konst vill jag minnas att det hette. Och det var just folkkonst, tavlor, konsthantverk och bruksföremål där glädjen att få smycka var nog. Sann glädje i det egna skapandet. För sin egen skull. Inget sneglande på grannen här inte. Karva lite mer, måla lite djärvare och brodera lite galnare! Härligt!

27

apr

Färgfrukost nu på fredag

Välkommen på fredagsfrukost med färginspiration, nu på fredag den 30 april. Klockan halv åtta till nio på morgonen bjuds du på tips och inspiration att skapa personliga miljöer med känsla. Vi håller till i ateljén på Knäppingsborgsgatan 7B i centrala Norrköping vid Olaiparken. Frukostmacka, te/kaffe och en massa tankar kring färg, miljö och byggnadsvård för 200 kronor. Hör av dig till mig och boka en plats på 070-2474283. Varmt välkommen!

Uppdukad färgfrukost!

Uppdukad färgfrukost!