21

okt

Hållbara färgsättningar skapar skönare miljöer…

heter föredraget jag ska hålla nästa vecka, närmare bestämt den 26 oktober på Norrköpings Byggdag 2011. Temat för dagen är att bygga med miljö i fokus och det är ett ämne som engagerar mig. Som bebyggelseantikvarie är hållbarhetsfrågan främst en kvalitetsfråga för mig. Bygger du med bra material så går det att underhålla och bara byta de delar som absolut måste bytas när det är dags. Men, som färgsättare är hållbarhetstanken inte nödvändigtvis en fråga som måste handla om material. Snarare vill jag slå ett slag för att ta trenderna med en stor nypa salt och inte köpa de snygga tapeterna och modefärgerna. De är snart inte populära längre och då väljer man att byta ut. Om färgvalen baseras på andra kriterier än snyggt och modernt blir det per automatik mer hållbart. Jag utgår från att hållbarhetsintresset medför en större eftertanke när vi gör våra val helt enkelt.

Jag ser fram emot fler hus med hållbarhetsgrund. Men glöm inte att sätta färg på dem! Googlar man på ekologiska hus kommer det upp tusen bilder på trärena fasader. Färg och hållbarhet hör ihop!

01

jun

Upplev staden i färg

Har just haft ett trevligt förmiddagsmöte i ateljén med stadsbyggnadsfolk i Norrköping och pratat färgens betydelse för hur vi upplever staden. Skulle önska att staden kunde utformas med mer känsla, mjuka värden och varsamma händer. Plus lite mer fantasi och galenskap! 🙂

Jag var på en invigningsfest arrangerad av fastighetsbolaget Ståhl igår. Norrköpings visualiseringscenter, så häftigt ställe. Nästa gång du besöker Norrköping måste du stanna till här och kolla in utställningarna eller se en film. Klart sevärt! Visste du förresten att 70 procent av dins intryck får du genom det visuella, dvs genom synupplevelser. En anledning att arbeta mer med färg är min enda tolkning!

Foto från Hong Kong där staden hela tiden växer, kika in och följ bygget genom vackra byggskydd! Hur vill du påverka stadens utveckling och estetik? Vad saknas?

Foto från Hong Kong där staden hela tiden växer, kika in och följ bygget genom vackra byggskydd! Hur vill du påverka stadens utveckling och estetik? Vad saknas?

19

apr

Inslag i radio om kreativa sektorn

Tillbaks i ateljén efter morgonintervju på P4 radio Östergötland. Tema KRUT projektet och seminariet idag på Arbetets museum där jag är inbjuden att tala som representant för ”Kreativa sektorn”. Undrar vad jag sa egentligen? Nåja, tänker att det är lärorikt att testa alla medier. Spännande att pröva sin röst (och konstatera att micken inte funkar!) och föra ut budskap via olika kanaler.

Vad är då budskapet? Jo, att historia och kultur är viktigt, kul och spännande att arbeta med. Näringslivet har här en outsinlig källa att ösa ur för att skapa nya möjligheter. Där de flesta i Sverige idag bara ser ”gamla platser” kan jag se potential och möjligheter. Jag kan se bilder av hur det skulle kunna bli. Med hjälp av förenade krafter kan den mest oansenliga miljö bli en inkomstkälla och plats för nyskapande idéer. Om man bara tar på sig rätt ”glasögon” och slänger alla rädslor och svårigheter all världens väg. Jag vill skapa broar mellan kulturen och näringslivet för att visa upp det jag ser och föra historia vidare på nya kreativa sätt.

Som exempel vill jag ta gårdagens familjeutflykt till Marmorbruket utanför Norrköping. Vilken plats, vilken historia och vilken potential! På bara 30 minuters från Norrköping (med flygplats) kommer du ut i en kulturmiljö som ligger naturskönt vid Bråvikens strand. Litet fint museum, välbevarade byggnader, stenbrott och vidunderlig utsikt över vatten och obebyggd natur. Magiskt! Här kan man skapa något oerhört fint. Om vilja och engagemang finns. På de få timmar jag var där hade jag målat upp en bild i mitt inre av en plats du vill komma tillbaks till för att uppleva mer och mer.

Här är länken till inslaget; Go´morron Östergötland, kl 08.00-08.30.

Önskar alla en dag full av möjligheter!

25

mar

Projekt Handkraft Rejmyre

Ikväll är det uppstartsträff för Handkraft Rejmyre som jag är projektledare för. Lyssna på inslaget i Go´morron Östergötland mellan 08.30-09.30 där jag beskriver projektet. Har just kommit tillbaks därifrån och ska nu förbereda kvällens inspirationsföredrag där jag vill få så många som möjligt att nappa på idéerna.

Välkommen klockan 17.30 till Folkets Hus i Rejmyre för att se hur du kan bidra för att höja värdet på och skapa en mötesplats för hantverk i Rejmyre.

Det ska bli så oerhört roligt!

16

mar

Behovet av stillhet

Jag har hyrt en stuga som är så förunderligt vacker. Jag säger att det är drömmen om stugan. Här kan jag skriva, läsa, vila och lyssna på tystnaden. För det är tyst. Så tyst att det susar i öronen.  En lisa för själen. Något jag varmt kan rekommendera. Personligen tycker jag att det är hundra gånger skönare än vilket spa som helst.

Spa förresten. Är de inte överskattade? Vad är det vi vill komma åt? Lugnet, att bara rå oss själva en stund, samvaro med partner eller vänner ett par dagar. Hyr en stuga. För halva priset får du allt och lite till.

Nä, nu ska jag ta en promenad. Se om jag stöter på rådjuren som spatserade förbi för en stund sedan.

Drömmen om stugan

Drömmen om stugan

17

Dec

Vad färg gör med människor

”Det renaste och mest omtänksamma sinnet har de som älskar färg mest.” Sagt av John Ruskin (1819-1900)

Då kan man ju förstå vilka underbara människor jag ideligen stöter på och varför jag älskar mitt arbete så!

17

Dec

Jag samlar på färgstarka personligheter

Igår mötte jag ytterligare en människa som jag lägger till listan av ”Färgstarka personer jag gärna har i min närhet”. Listan börjar växa och det kanske är dags att fundera över vad syftet är att omge sig med dessa människor. Antar att det är så enkelt som detta ordspråk antyder:  ”Anything or anyone that doesn’t bring you alive is too small for you”, sagt av David Whyte. Jag vill omge mig med människor som får mig att leva helt enkelt.

Vad är då min definition av en färgstark personlighet? Ja, det är inte att man har kulörta kläder på sig även om många färgstarka gillar färg. Jag tänker att det är en felaktig bild att man måste ha på sig en knallgul tröja och orange sjal för att vara en färgstark människa.

Min alldeles egna definition lyder: Människa med stark personlighet som håller fast vid sin övertygelse, som känner sig själv och är nyfiken på andra människor. Eller kort och gott: En människa som går sin egen väg utan att snegla för mycket på andra.

Tack Holger för en givande förmiddag: www.lyftet.se och www.sci.nu.

20

Nov

Stadsdekor – om att synas i vardagsbruset

Som nybliven delägare till en butikslokal mitt i stan funderar jag för tillfället på hur man ska synas och ”sticka ut” i stadsbruset. Jag har aldrig varit en älskare av svulstiga manövrar utan gillar det vackert sublima med glimten i ögat. Hur ska man då göra? Jag som arbetar efter devisen att färgsättningar ska kännas som en smekning för ögat. Hmm!

I Helsingör fotade jag detta trappsteg i somras. Gillar det verkligen. Mer sånt! Och gärna mindre av skrikiga skyltar som säger samma sak. Har en idé om hur vi lekfullt ska synas i stadsrummet. På ett annorlunda och humoristiskt sätt. Men det behåller jag för mig själv tills det syns på stan. 😉

Önskar alla en härligt färgstark helg. Här väntar pysselafton på söndag med vänner. Funderar på färgtema. Bara jobba i blått och silver, eller nåt…

Jag skulle önska att man arbetade mer med markdekor. Det är så härligt att se budskap och dekor som det är tillåtet att gå på.

Jag skulle önska att man arbetade mer med markdekor. Det är så härligt att se budskap och dekor som det är tillåtet att gå på.

19

Nov

Kyrkomålningar

När jag var liten hojtade jag till när familjen körde förbi en kyrka: -Stanna, jag vill titta! Riktigt vad det var som fascinerade mig som åttaåring vet jag inte men det sitter fortfarande i. Idag är det lugnet och skönheten som finns i kyrkorummet som jag älskar. Ofta stannar jag bara för att andas lite frisk luft, få sträcka på benen och för att få lite vackert för ögat som omväxling från motorvägens raka sår i landskapet.

I somras var familjen på väg upp till Dalarna i riktning mot Enköping när jag såg skylten Härkeberga kyrka: -Stanna, jag vill titta! Det är ju en av kyrkomålaren Albertus Pictors mest välbevarade kulturarv. Detta måste jag bara se! Och vilken syn sen. Vilken fröjd för ögat.

VI möttes av en slät enkel kyrkofasad vackert placerad i kulturlandskapet. Väl inne slår prakten och bildrikedomen emot oss som en värsta sortens Hollywoodfilm om jordens undergång. Ni vet en av de där som blivit så vanliga efter det som skedde den 11 september i New York. Nåja, jag fick en sådan association när jag ramlade in i bildskatten.

Albertus Pictor bemålade våra kyrkor från Sörmland upp till Norrbotten med flest jobb i Upplandstrakten. Han var verksam under slutet på 1400-talet och närmare 30 kyrkor smyckades av honom och hans lärljungar . Som en av Sveriges allra största inom svensk konsthistoria har man i Sverige firat att det var 500 år sedan han gick ur tiden.

Ännu återstår programpunkter ur jubileumsårets kalendarium.

Några tips i vardagen:

  • Gör ett avbrott och besök en kyrka
  • Njut av tystnaden, skönheten och historiens vingslag
  • Titta extra på de omsorgsfullt dekorerade utsmyckningar som finns omkring dig
Färg- och mönsterprakt!Tänk att detta har funnits sedan 1400-talet.

Färg- och mönsterprakt!Tänk att detta har funnits sedan 1400-talet.

Ödesmättat.

Ödesmättat.

Omsorgsfullt utsmyckade detaljer på de mest oväntade ställe.

Omsorgsfullt utsmyckade detaljer på de mest oväntade ställe.

09

Nov

Välkommen färgrika november

November månad, en månad som av de flesta i vårat land associeras till regn och grådis. Novembergrått, novembermörker, novembertrötthet.

Jag ser mig omkring där jag står. Än har ögonen inte riktigt vant sig. Barnen har sprungit i förväg, glada att äntligen komma ut i skogen, bort från helgstädandet och det instängda. Det tar alltid en stund innan ögonen ställer om. Innan stressen som gör dem halvseende ger plats för lugnet och reflektionen. Alla människor som tänker att novembernaturen är gråbrun. De har inte tagit på sig ”färgglasögonen” och gett sig ut på jakt. På jakt efter vaddå? Jo, efter de verkliga färgerna som finns därute. Novembers färgsprakande verklighet.

Det jämnt novemberbruna börjar sakta tonas bort och fram träder den ena skönheten efter den andra. Under min promenad en bit efter den övriga familjen plockar jag korgen full av färgerna de missat i sin jakt efter svamp, älgar och skogstroll. Vackra höstlöv i toner från mörkaste rött till ljust mjukgult. Bitar av mossa som rymmer hela färgspektrat från kallt isblått till mörkt skogsgrönt där glittrande limenyanser tittar fram. Barkbitar sotigt svarta som natten och det svenskaste nävervita man kan tänka sig. Korgen fylls sakta på.

Då kommer vi till en stig som är ett eldorado för den bärkunnige. Barnen frågar: -kan man äta det bäret, får man smaka? Jag plockar och tar hem. Stora blekblåbäska slånbär pryder bladlösa buskar, nästansvarta vattninga blåbär på marken intill. Uppe i träden dignar grenarna av julröda rönnbär som frosten gjort perfekta att göra gelé av. Sen hittar vi dem. Barnen ser dem först. Mamma, titta vilka vackra! Vad är det? Jaa, vad är det? Bärblommor i ceriseorange som klockar sig i massor på raka kvistar. Har aldrig sett dem förut men blir helt förälskad. Vilken färgkombination! Var det inte nåt sånt jag såg i en inredningstidning för ett tag sedan? Helt underbart! Påminner de inte lite om japanska palats?

För att se färgprakten i skogen ska du:

1. Ge dig ut i naturen och andas några djupa andetag för att sedan bara tillåta dig att vara. Stressa av.

2. Stanna upp, gå nära, plocka upp och titta närmre. Ta gärna med hem för att där verkligen se vilka färger det finns därute.

3. Kisa. Inte för mycket för då blir allt bara ännu gråare än det var när du var på väg ut. Kisa lite lagom och låt vissa färger få träda fram.

4. Fotografera. På ett fotografi kan du fånga det du annars inte ser.

5. Leta efter en specifik färg. Till exempel rött. Plocka med dig allt du ser lite rött i och studera det noga. Nästa gång gör du likadant med blått eller gult. Du kommer att bli förvånad.

6. Öva dig i att se färgerna. Det är som med allt, man måste öva, öva, öva.

7Njut av färgprakten. Även november månad är full av färg!

Så vackert, men vad där det?

Så vackert, men vad kan det vara månntro?