30

Nov

Novemberglädje

Julrosen trotsar novembersnön med kraftfull blomning. NCS S 0507/ 2020/ 2040/ 2070-G80Y. Fantastiskt fin färgkombination. Kanske på ett vitrinskåp med olika färger på utsida-insida och dörrar?

 

Novemberglädje

30

Nov

Färggrannare stadsmiljö

Jag har just avslutat ett roligt och lite annorlunda uppdrag att färgsätta 88 stycken planetringslådor som löper längs med Kungsgatan i centrala Norrköping. De kommer till våren att lagas, planteras om och slutligen målas i tolv varma gul-orange toner. Det kommer bli så fint och jag är övertygad om att det blir ett stort lyft för gatan. Dessutom ska nya parkbänkar och stolar placeras ut som jag tagit fram en gul respektive orange kulör till.

Planteringslådor Kungsgatan

27

okt

Må Bra dag i samarbete med Folkuniversitetet

November månad är för de flesta en ”grå” månad. Därför har jag startat upp ett samarbete med Folkuniversitetet i Linköping som erbjuder Må Bra dagar just under den gråruskigaste av årets alla månader. De skriver på sin hemsida:

Alla fredagar under november månad erbjuder vi personalgrupper mellan 6-12 deltagare en massa spännande Må bra-dagar. De flesta arrangemang är en halvdag och det ingår alltid lättare fikapaus och lunch. Må bra-dagarna kommer att vara i Folkuniversitetets lokaler med några få undantag. Sista anmälningsdag är den 4 november och anmälan sker via mail till: anna.karlsson@folkuniversitetet.se.

Låter det kul och annorlunda? Ta med dina kollegor och ägna en halvdag åt att njuta av Kulörs färgvärld! Läs mer här.

 

21

maj

Möttes av mig själv till frukosten

I morse vid frukostbordet vaknade jag till med en kopp te framför mitt eget ansikte. Artikeln i den lokala näringslivstidningen handlar om mitt arbete och är trevlig. Jag slås samtidigt av min inre vilja att skapa mer förändring, debatt och dialog om hur de miljöer vi vistas i varje dag egentligen påverkas oss. Det vore så underbart att få arbeta ännu mer aktivt med miljöpsykologi och skapa mer människovänliga och vackra miljöer. Jag tar och sätter igång direkt med lite kvällsarbete, god kväll!

Norrköping växer, näringslivsbilaga till Nt och Corren idag.

 

 

11

feb

Ambassadör för kvinnors företagande!

Jag har blivit utsedd till ambassadör för kvinnors företagande av Tillväxtverket och det känns fantastiskt spännande! Det är lika delar kul och som viktigt för mig eftersom jag:

1. Tycker om att prata företagande och gärna inspirerar andra till att våga
2. Hemskt gärna verkar för att ändra den stereotypa bild som lever kvar av ”företagaren”
3. Vill att Sveriges barn och unga får kunskap och insikt i att man kan ändra sånt man inte tycker om eller för all del vill skapa för att man tycker att det behövs.
Det känns som en ära och ett viktigt förtroende att under 2013-2014 få arbeta med dessa frågor parallellt med att utveckla Kulör.

Jo, en sak till. Tänk vilket spännande nätverk av andra kreativa, drivande och härliga företagare jag kommer att träffa och få kontakt med, härligt!

Läs mer om projektet här.

30

jan

Volym, kulörthet och vad det är som gör att vi påverkas mer eller mindre av färg

Vad är det då som gör att färg påverkar oss mer eller mindre? Vi börjar med den främsta faktorn; volym. Målar vi en total volym som väggar, tak och dörrar samt lägger in ett golv i samma färgton skapar vi en helhet som påverkar starkare än om vi enbart arbetar med duttfärger på kuddar eller en möbel. Visst kan ett val av ljust blå tyg på en schäslong ha en avslappnande känsla men den sitter troligtvis mer i vetskapen om det medvetna valet.

En annan faktor som påverkar hur mycket vi påverkas av en kulör är själva kulörtheten. En starkt kulört och klar färg jämställer jag med en person som högröstat tar plats i en samling. Här är jag, titta på mig! Det behöver inte vara fel, det kan tvärtom vara exakt den känslan man eftersträvar. Lite fart och fläkt i rummet. Energi och lekfullhet. Men om man då korsar det med de grundläggande ”sanningarna” om färgpsykologi (som att blått är lugnande) så blir det lätt tokigt. Titta på exemplet i det tidigare inlägget. Här är volymen rejält tilltagen och kulörtheten relativt stark även den. Vill man eftersträva ett svalt rum omsluter man människan i en så lugn blå ton som möjligt. En färg som bara finns där utan att kräva något. Ingen indigoblå som hela tiden pockar på uppmärksamhet som ett litet barn som hela tiden vill leka med mamma utan en svalt blå himmelston.

 Ytterligare en faktor jag vill ta upp är graden av vithet och svarthet. En dov och mörk kulör med mycket svärta signalerar stabilitet – nära jorden, medan en kulör med lättsamt mycket vitt i sig flyger upp i himlen. Ganska enkelt egentligen. Jordfärger signalerar traditon och styrka medan pastellfärger står för nytt liv och en lättsam frihetskänsla. Se bara på hur vi klär oss på våren jämfört med hur vi bär färg under vinterhalvåret. När är svenskarna som mest utåtriktade och pratsamma? Ja, inte är det i november månad i alla fall. Då drar vi gärna på oss den mörkröda pläden och stannar i soffan. I april däremot kanske en ljusgrön sjal plockas fram när vi går ut på stan för att träffa vänner.

Helt plötsligt längtar jag oerhört mycket efter vårens ljusa färger. Snart, snart…

Här är volymen stor, ulörtheten svag och den valda blå kulören innehåller mycket vithet vilket lätt leder tankarna till sommarsval himmel.

 

20

okt

Kulör – sätter färg på din vardag

Äntligen släpps Kulörs nya logga, hemsida och blogg! Det känns fantastiskt kul att ha arbetat fram en ny känsla i företaget och jag vill passa på att hälsa dig välkommen till en blogg med nytt upplägg. Sedan 2009 har jag skrivit om färg utifrån namnet ”Skönhet i det ej perfekta”. Det har varit ett samlingsbegrepp för Kulörs grundfilosofi. Nu går jag vidare i strävan att sätta mer färg på vardagen.

Jag kommer regelbundet att ge dig tips på hur du själv kan skapa en vardag som är mer färgstark och vacker. Med handfasta råd kring hur du kan arbeta med färg hemma, på jobbet eller i den miljö du vistas i. Här kommer du även att få tips på aktuella utställningar och färgkurser, nya färgböcker och färgranna sevärdheter i Sverige och utomlands.

Skönhet är ett begrepp jag ofta återkommer till och det kommer jag fortsätta med. Vi behöver mer skönhet i våra liv när vardagen rullar på i ett. Vad skönhet är för dig vet du ju bäst själv. Men jag vill få dig att våga omge dig med mer färg. Färg är skönhet. Bland annat.

Välkommen till nya Kulör. Kulör sätter färg på din vardag.

Kulör - sätter färg på din vardag

Kulör - sätter färg på din vardag

20

okt

Sverigegult på export

Jag är på väg till Köln för att hjälpa en kund hitta rätt gul kulör till en fasadrenovering. Önskemålet är Stockholmsgult och det ska bli jättekul att få skapa en  Stockholmsmiljö modell mindre inne i Köln. Undrar om människor vet hur högt i kurs de gula husen står hos turister som besöker Sverige? Läste för någon dag sedan att favoritfärgerna som just nu toppar listan på fasadfärg är svart, vit och grå. Och så det faluröda som håller i sig men tappar mark. Tänker på de tusentals kulörer vi kan smycka våra miljöer med och har svårt att förstå den vit-grå-svarta vurmen.

Kan kanske bero på åren då jag jobbade i Latinamerika och alla resor runt om i världen där jag alltid inspirerats, mätt in och sparat färgglädjen i mitt alldeles egna färgbibliotek. Eftersom vi har behov av ljus och värme under så stor del av året här uppe i norr jobbar jag gärna mer med varma solgula kulörer. Jag drömmer om att få sätta färg på Sveriges städer så att människorna skulle lyfta blicken och njuta av det sköna. Mer färg här i norr.

 

08

apr

Färger som tvingar fram tårar

Jag blev tillfrågad om jag ville visa bilder från Indienresan. Hålla ett föredrag på Pecha Kucha som är en snabbpresentationsteknik. 20 bilder som rullar med 20 sekundersintervall. Det blev en personlig reflektion kring färgernas Indien. Häng med:

Låt mig ta er med på en sexminuterstitt på vår tvåmånadersresa till Indien. Vi lämnar decemberkalla, vintertysta och färgsvala Sverige och beger oss ut på en resa som aktiverar våra sinnen.

Resan tar sin början på en stilla strand. Sakta avsmakandes det nya landets kultur. Försiktigt smakar, luktar och känner vi oss fram.

Vidare till stadens marknader, trängsel och närkontakt. Blomblad i mängd sprider skönhet och doftsensation. Rött, gult, rosa och orange.

Jag mäter in färg. Dokumenterar och noterar färgkoder. Chockrosa hus blir till knastertorr färgkod. Färgminnesbiblioteket fylls på.

En färgkod i Sverige blir till det tredubbla i Indien. I anteckningsboken trängs nya färgkoder jag aldrig jobbat med förr. Jag häpnar och njuter.

Indien överväldigar. Begrepp som ”lagom”, ”mittemellan” och ”passa in” verkar främmande här. Tuta och kör, på alla plan, är det som gäller.

Färgreglerna jag en gång lärt blir här helt fel. Det finns i denna värld inga gränser för hur och vart färgerna används. 1000 nyanser av grönt.

Jag studerar naturen närmre. Förundras över kulörtheten jämfört med vår. Blommorna måste tävla för att synas i naturens färgkavalkad.

Barnen plockar blad, mäter in och lägger i färgordning. När de tröttnat på Fia med knuff och kort leker de färgspel.

Tittar noga på varje blad. Rött, lila, brunt och grönt på samma blad. Vart passar det in? Kanske såhär mamma!

Färg överallt! Maten på marknaden sjuder av färg. Öga och gom jublar och trivs. Sött och starkt, chili och mynta.

Färgknutar på träden vittnar om landets färgrika religioner i mångfald. Budskap jag inte kan tyda. Skönhet jag förstår.

Folket fullkomligt badar i färg. Inget svart så långt ögat kan nå. Den ena kulörstarkare än den andra brer de ut sina saris på tork.

Bebyggelsen kan liksom inte vara grå och trött. Det verkar omöjligt. Mina ögon börjar bli trötta, sinnena fyllda till bredden. Färgerna skriker – se på mig!

Överallt denna färgexplosition. Tårarna kommer mitt på gatan. I trängseln orkar jag inte se mer färg, klarar inte av fler sinnesintryck. Avskyr!

Och älskar! Detta land av färg. Finns det inget beige, inget stockholmsvitt eller kommunalgrått? Under Indien går världens pulsåder. Har jag hört.

Människor ler hela tiden. Stirrar oblygt. Vuxna män leker tafatt på stranden. Vart är det försiktiga, vankelmodiga, det blyga? Här vill alla ta kontakt.

Färg, ljus, värme. En mentalitet byggd på förutsättningar så olika de svenska. Åh så trött jag är. Van vid det milda, dova. Nu mitt i det klara, gnistrande.

Känslorna rusar omkring. Blandas med färgen till en potpurri av smaker, dofter, intryck. Allt snurrar. Regnbågen finns mitt framför mina fötter.

Hemma i Sverige igen. Tittar till sommarstugan. Pustar ut och undrar vad vi varit med om. Färgbiblioteket påfyllt. Längtan tillbaks finns redan där. Längtan till Indien.

Slut.

21

okt

Om att ge skönhet ett ansikte

I senaste tidningarna M-magasin Psykologi & Hälsa och Nära så kan man läsa om Kulörs färgfilosofi. Jag har blivit intervjuad och det ger mig möjlighet att nå ut till fler med mitt budskap och förhållningssätt till färg och inredning. På min facebooksida Kulör tar jag upp frågor som till exempel hur viktigt det egentligen är med inredning? Inredning har  blivit så förknippat med trender och snabba byten. En ytlighet som inte har med inredning som behov att göra.

Genom att synas i press och media vill jag debattera begrepp som skönhet i inredning. Tänk vad underbart befriande det skulle vara att i tidningar kunna se hem som är lite vardagligt ostädade och inte så perfekt tillrättalagda. Eller, vill vi bara se det som står i räta led och passar in under ett trendbegrepp? Jag vet inte. Men, jag vet hur varm och glad jag blir när jag nån gång ramlar på bilder som är tagna i hem som det är uppenbart att levande människor med minnen, drömmar och behov lever i.

En borsduk med smulor på, en säng hastigt bäddad, ett barnrum med ett halvlagt pussel på golvet, ett vardagsrum med monopolspel på bordet. Här bor det någon och -”javisst får du komma in och fota, men låte det gå snabbt för jag är på väg att skynda till dagis”.  Ahh, så vackert! Skönhet i vardagens hem.

Och här skulle jag ju ha en bild på min familjs monopolspel som står på sybordet i vardagsrummet i väntan på att spelas färdigt men eftersom jag inte vill fota mitt hem så får det vara tomt och du får istället föreställa dig det vackra i din egna vardagliga röra 🙂